place of picture place of picture place of picture place of picture place of picture place of picture place of picture
place of picture

Letstalksigns
Ilse Kuijpers
Palantir 21
5663 SE Geldrop
☏ 06-41371686
✉ Info@letstalksigns.nl
KvK:59197854
www.facebook.nl/letstalksigns

Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op om jou vraag te stellen.

Wanneer kan ik beginnen?

Je kunt altijd beginnen met het gebruiken van gebaren. Of je kindje net geboren, een half jaar of al twee jaar is maakt niet uit. Je kunt niet tè vroeg beginnen. Het duurt hooguit wat langer voordat je een gebaar terug kunt verwachten. Net zoals het even duurt voordat je kindje terug gaat praten. Bij gebaren voelt het alleen anders. Praten is vanzelfsprekend. Gebaren is iets 'nieuws'.
Toch wordt er vaak aangeraden om pas met een maand of 4 tot 6 te beginnen met een cursus. Dit heeft ermee te maken dat je als ouder dan de ruimte en tijd hebt om het gebaren eigen te maken. Je kindje gaat vanaf ongeveer zes maanden de verbinding tussen woord en gebaar kunnen maken. Vanaf dat moment is je kindje zowel fysiek als cognitief in staat een gebaar terug te maken.

Mijn kindje is al twee. Heeft het dan nog zin te beginnen?

Jazeker. Ook als je kindje al ouder is, is het leuk (èn nuttig) om met gebaren te beginnen. Op iedere leeftijd haalt een kind en/of volwassenen een voordeel uit het gebruiken van gebaren. Alleen welk voordeel kan per leeftijd verschillen. Is het voor een baby handig om de taal vaardig te worden, voor een ouder kind helpt het om emoties uit te drukken. Eén ding is zeker. Op welke leeftijd je ook start: Je hersenen hebben profijt van het gebruiken van gebaren. Door beweging en spraak te combineren, maken de hersenen meer verbindingen aan. en dat is voor iedereen gunstig. Ongeacht je leeftijd.

Terug naar boven

Staat gebaren praten in de weg?

Nee hoor. Zoals Lisa Zeviar, oprichtster van Gebarenstem, al zei: Gebaren gaat vooraf aan praten, zoals kruipen vooraf gaat aan lopen.
Doordat je altijd het woord uitspreekt dat je gebaart, leert je kind eerder een betekenis te hangen aan het uitgesproken woord en wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Kinderen die gebaren gebruiken in hun eerste levensjaren beginnen vaak eerder met praten en hebben een grotere woordenschat en begripsvorming dan kinderen waarbij geen gebaren gebruikt zijn in de eerste levensjaren.

Terug naar boven

Is een cursus nou wel echt nodig?

Nee, om gebaren aan te leren heb je geen cursus nodig. Op het internet kun je genoeg filmpjes vinden waarin gebaren worden voor gedaan. Ook zijn er diverse apps beschikbaar. Waarom dan toch een cursus volgen? Omdat je bij een cursus niet alleen de gebaren leert, maar ook de toepassing. Daarbij weet je bij een cursus zeker dat je jezelf de goede gebaren aanleert.

Terug naar boven

Is gebarentaal universeel?

Nee, gebarentaal is geen universele taal. Net zoals gesproken taal dat niet is. Amerikansignlanguage (ASL) verschilt van de Nederlandse gebarentaal (NGT). Net zoals de Vlaamse, verschilt van de Zweedse. Over ter wereld hebben mensen los van elkaar gebaren bedacht, die hen hielpen te communiceren. om die reden zijn er naast verschillende gebarentalen ook gebarendialecten. Binnen één land kunnen er dus ook meerdere gebaren zijn voor eenzelfde woord.

Terug naar boven

Voor alle teksten en afbeeldingen op deze website gelden de copyright regels. © Copyright letstalksigns 2021

place of picture Diplomauitreiking babygebarenspecialisten